Kliknij ten link, aby przejść do panelu logowania.
Teraz do wszystkich płatnych Serwisów internetowych
Wydawnictwa Podatkowego GOFIN loguj się w jednym
miejscu.


Po zalogowaniu znajdziesz menu z linkiem do swojego
konta abonenta i dodatkowych opcji.

logo
Aktualnie jesteś: Klasyfikacje (strona główna)  »  CN 2020  »  Sekcja IV  »   Dział 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET ...
TABELA STAWEK CELNYCH

Klasyfikacja pochodzi z serwisu klasyfikacje.gofin.pl

CN - DZIAŁ 16 -
PRZETWORY Z MIĘSA, RYB LUB SKORUPIAKÓW, MIĘCZAKÓW LUB POZOSTAŁYCH BEZKRĘGOWCÓW WODNYCH
CN - DZIAŁ 17 -
CUKRY I WYROBY CUKIERNICZE
CN - DZIAŁ 18 -
KAKAO I PRZETWORY Z KAKAO
CN - DZIAŁ 19 -
PRZETWORY ZE ZBÓŻ, MĄKI, SKROBI LUB MLEKA; PIECZYWA CUKIERNICZE
CN - DZIAŁ 20 -
PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN
CN - DZIAŁ 21 -
RÓŻNE PRZETWORY SPOŻYWCZE
CN - DZIAŁ 22 -
NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
CN - DZIAŁ 23 -
POZOSTAŁOŚCI I ODPADY PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO; GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT
CN - DZIAŁ 24 -
TYTOŃ I PRZEMYSŁOWE NAMIASTKI TYTONIU
W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.

Stan prawny obowiązujący od 1.07.2020 r. do 31.12.2020 r.

Uwaga od redakcji:

W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:

- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.

- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT

Dział 22

NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

Zobacz: wiążące informacje stawkowe (WIS) dla działu CN 22.

Uwagi

1. Niniejszy dział nie obejmuje:

    a) produktów z niniejszego działu (innych niż produkty objęte pozycją 2209) przygotowanych do celów kulinarnych, będących jednocześnie produktami nienadającymi się do konsumpcji jako napoje (zazwyczaj pozycja 2103);

    b) wody morskiej (pozycja 2501);

    c) wody destylowanej lub wody do pomiarów przewodnictwa, lub wody o podobnej czystości (pozycja 2853);

    d) kwasu octowego o stężeniu przekraczającym 10 % masy kwasu octowego (pozycja 2915);

    e) leków objętych pozycją 3003 lub 3004;

    f) preparatów perfumeryjnych lub toaletowych (dział 33).

2. W niniejszym dziale i działach 20 i 21 objętościowa moc alkoholu ustalana jest w temperaturze 20 °C.

3. W pozycji 2202 określenie "napoje bezalkoholowe" oznacza napoje o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 0,5 % objętości. Napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości.

Uwaga do podpozycji

1. W podpozycji 2204 10 wyrażenie "wino musujące" oznacza wino, które, przetrzymywane w temperaturze 20 °C w zamkniętych pojemnikach, pozostaje pod ciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary.

Uwagi dodatkowe

1. Podpozycja 2202 10 00 obejmuje wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej, pod warunkiem że są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji jako napoje.

2. W pozycjach 2204 i 2205 oraz podpozycji 2206 00 10:

    a) "rzeczywista objętościowa moc alkoholu" oznacza ilość jednostek objętościowych czystego alkoholu zawartego w temperaturze 20 °C w 100 jednostkach objętościowych produktu w tej samej temperaturze;

    b) "potencjalna objętościowa moc alkoholu" oznacza ilość jednostek objętościowych czystego alkoholu możliwych do otrzymania w temperaturze 20 °C przez całkowitą fermentację cukru zawartego w 100 jednostkach objętościowych produktu w tej temperaturze;

    c) "całkowita objętościowa moc alkoholu" oznacza sumę rzeczywistej i potencjalnej mocy alkoholu;

    d) "naturalna objętościowa moc alkoholu" oznacza całkowitą objętościową moc alkoholu przed jakimkolwiek wzbogaceniem produktu;

    e) "% obj." jest symbolem objętościowej mocy alkoholu.

3. W podpozycji 2204 30 10 "fermentujący moszcz gronowy" oznacza produkt otrzymany przez fermentację moszczu gronowego, mający rzeczywistą objętościową moc alkoholu większą niż 1 % objętościowy i mniejszą niż trzy piąte jego całkowitej objętościowej mocy alkoholu.

4. W podpozycjach 2204 21, 2204 22 i 2204 29:

A. "całkowity suchy ekstrakt" oznacza zawartość w gramach na litr wszystkich substancji w produkcie, które nie wyparowują w danych warunkach fizycznych.

Całkowity suchy ekstrakt musi być oznaczany gęstościomierzem w 20 °C;

B.

    a) obecność w produktach objętych podpozycjami od 2204 21 11 do 2204 21 98, od 2204 22 22 do 2204 22 98 i od 2204 29 22 do 2204 29 98 całkowitego suchego ekstraktu na litr w ilościach podanych w poniższych pkt 1, 2, 3 i 4 nie wpływa na ich klasyfikację:

      1. w produktach o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 13 % obj.: 90 g lub mniej całkowitego suchego ekstraktu na litr;

      2. w produktach o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu większej niż 13 % obj., ale nie większej niż 15 % obj.: 130 g lub mniej całkowitego suchego ekstraktu na litr;

      3. w produktach o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu większej niż 15 % obj., ale nie większej niż 18 % obj.: 130 g lub mniej całkowitego suchego ekstraktu na litr;

      4. w produktach o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu większej niż 18 % obj., ale nie większej niż 22 % obj.: 330 g lub mniej całkowitego suchego ekstraktu na litr.

    Produkty o ilości całkowitego suchego ekstraktu przekraczającej maksymalnie ilości podane w każdej powyższej kategorii należy zaliczać do następnej kolejnej kategorii z tym wyjątkiem, że produkty o ilości całkowitego suchego ekstraktu przekraczającej 330 g/l zalicza się do podpozycji 2204 21 98 , 2204 22 98 i 2204 29 98;

    b) powyższe reguły nie mają zastosowania do produktów objętych podpozycjami 2204 21 23 i 2204 22 33.

5. Podpozycje od 2204 21 11 do 2204 21 98, od 2204 22 22 do 2204 22 98 i od 2204 29 22 do 2204 29 98 obejmują:

    a) moszcz gronowy o fermentacji zatrzymanej przez dodanie alkoholu, to znaczy produkt:

      — mający rzeczywistą objętościową moc alkoholu nie mniejszą niż 12 % obj., ale mniejszą niż 15 % obj. oraz 

      — otrzymany przez dodanie do niesfermentowanego moszczu gronowego, o naturalnej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5 % obj., produktu otrzymanego z destylacji wina;

    b) wino wzmocnione przez destylację, to znaczy produkt:

      — mający rzeczywistą objętościową moc alkoholu nie mniejszą niż 18 % obj., ale nie większą niż 24 % obj.,

      — otrzymany wyłącznie przez dodanie do wina niezawierającego pozostałości cukru, nierektyfikowanego produktu pochodzącego z destylacji wina, którego maksymalna rzeczywista objętościowa moc alkoholu wynosi 86 % obj. oraz 

      — mający maksymalną kwasowość lotną 1,5 g/l, wyrażoną jako kwas octowy;

    c) wino likierowe, to znaczy produkt:

      — posiadający całkowitą objętościową moc alkoholu nie niższą niż 17,5 % obj. i rzeczywistą objętościową moc alkoholu nie niższą niż 15 % obj., ale nie wyższą niż 22 % obj., oraz 

      — otrzymany z moszczu gronowego lub z wina, które muszą pochodzić z owoców winorośli uznanych w trzecim kraju pochodzenia, do produkcji wina likierowego i posiadać naturalną objętościową moc alkoholu minimum 12 % obj.,

      — przez zamrożenie, lub

      — przez dodanie w czasie lub po fermentacji:

        — produktu pochodzącego z destylacji wina, lub

        — zagęszczonego moszczu gronowego lub, w przypadku niektórych win likierowych, z nazwą pochodzenia lub z oznaczeniem geograficznym zamieszczonym w wykazie ustanowionym w rozporządzeniu (WE) nr 607/2009 (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 60), dla których jest to praktyka tradycyjna, moszczu gronowego zagęszczonego przez bezpośrednie nagrzewanie, który – oprócz tej czynności – odpowiada definicji zagęszczonego moszczu gronowego, lub

        — mieszaniny tych produktów.

    Jednakże niektóre wina likierowe z nazwą pochodzenia lub z oznaczeniem geograficznym zamieszczonym w wykazie ustanowionym w rozporządzeniu (WE) nr 607/2009 można otrzymać ze świeżego niefermentowanego moszczu gronowego, który nie musi posiadać minimalnej, naturalnej zawartości alkoholu wynoszącej 12 % obj.

6. W podpozycjach 2204 10, 2204 21, 2204 22 i 2204 29:

    a) "wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)" i "wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)" są to wina, które spełniają postanowienia art. od 93 do 108 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671) oraz przepisów przyjętych w celu wykonania wyżej wymienionego rozporządzenia i określonych w rozporządzeniach krajowych;

    b) "wina ze szczepu" są to wina, które spełniają postanowienia art. 120 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 oraz przepisów przyjętych w celu wykonania wyżej wymienionego rozporządzenia i określonych w rozporządzeniach krajowych;

    c) "wina wyprodukowane w Unii Europejskiej" są to wina, które spełniają postanowienia rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 oraz art. 55 rozporządzenia Komisji (WE) nr 607/2009.

7. W podpozycjach 2204 30 92 i 2204 30 96 "zagęszczony moszcz gronowy" oznacza moszcz gronowy, dla którego wartość liczbowa wskazana przez refraktometr (używany zgodnie z metodą zalecaną przez Międzynarodową Organizację ds. Winorośli i Wina w "Zbiorze międzynarodowych metod analizy win i moszczu" opublikowanym w serii C Dziennika Urzędowego) w temperaturze 20 °C jest nie mniejsza niż 50,9 %.

8. Jedynie wermut i inne wino ze świeżych winogron aromatyzowane ziołami lub substancjami aromatycznymi i o objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 7 % obj., należy uważać za produkty z pozycji 2205.

9. W podpozycji 2206 00 10 wyrażenie "wzbudzone" oznacza produkt otrzymany przez fermentację nieprzetworzonych wytłoków winogronowych macerowanych w wodzie lub przez ekstrakcję wodą sfermentowanych wytłoków winogronowych.

10. W podpozycjach 2206 00 31 i 2206 00 39 jako "musujące" są uważane:

    — napoje sfermentowane w butelkach z "grzybkowymi" korkami utrzymywanymi na miejscu przewiązkami lub zapięciami,

    — napoje sfermentowane, inaczej pakowane pozostające pod ciśnieniem 3 barów lub większym, mierzonym w temperaturze 20 °C.

11. W podpozycjach 2209 00 11 i 2209 00 19 wyrażenie "ocet winny" oznacza ocet otrzymany wyłącznie przez kwaśną fermentację wina i posiadający całkowitą kwasowość nie mniejszą niż 60 g/l, wyrażoną jako kwas octowy.

12. Podpozycja 2207 20 obejmuje mieszaniny alkoholu etylowego używane jako surowiec do produkcji paliw do pojazdów silnikowych o objętościowej mocy alkoholu 50 % lub większej i skażone jedną lub większą liczbą następujących substancji:

    a) benzyna samochodowa (zgodna z EN 228);

    b) eter etylo-tert-butylowy (eter tert-butylo-etylowy, ETBE);

    c) eter tert-butylo-metylowy (MTBE);

    d) 2-metylopropan-2-ol (alkohol tert-butylowy, trzeciorzędowy alkohol butylowy, TBA);

    e) 2-metylopropan-1-ol (2-metylo-1-propanol, izobutanol);

    f) propan-2-ol (alkohol izopropylowy, 2-propanol, izopropanol).

Substancje skażające, o których mowa w lit. e) i f) akapitu pierwszego, muszą być stosowane w połączeniu co najmniej z jedną z substancji skażających wymienionych w lit. od a) do d) akapitu pierwszego.

13. Do celów podpozycji 2202 99 11 i 2202 99 15 zawartość białka oznacza się przez pomnożenie całkowitej zawartości azotu, obliczonej przy użyciu metody ustanowionej w punktach od 2 do 8 części C załącznika III do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 (149), przez współczynnik 6,25.

Kod CNWyszczególnienieStawka celna konwencyjna (%)Uzupełniająca jednostka miaryStawka VAT
2201 Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg
2201 10– Wody mineralne i wody gazowane
– – Wody mineralne naturalne
2201 10 11– – – Nienasycone ditlenkiem węglabez cłal8% - poz. 16 załącznika nr 3 do ustawy o VAT (wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu)
2201 10 19– – – Pozostałebez cłal8% - poz. 16 załącznika nr 3 do ustawy o VAT (wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu)
2201 10 90– – Pozostałebez cłal8% - poz. 16 załącznika nr 3 do ustawy o VAT (wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu)
2201 90 00– Pozostałebez cła8% - poz. 16 załącznika nr 3 do ustawy o VAT (wyłącznie woda dostarczana za pośrednictwem sieci wodociągowych, cysternami lub innymi środkami transportu)
2202 Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009
2202 10 00– Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane9,6l
– Pozostałe
2202 91 00– – Piwo bezalkoholowe9,6l
2202 99– – Pozostałe
– – – Niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404
2202 99 11– – – – Napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8 % masy lub większej9,6l
-5% - poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy o VAT (wyłącznie produkty:
1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a)napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b)napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15))
2202 99 15– – – – Napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8 % masy; napoje na bazie orzechów objętych działem 8, zbóż objętych działem 10 lub nasion objętych działem 129,6l
-5% - poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy o VAT (wyłącznie produkty:
1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a)napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b)napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15))
2202 99 19– – – – Pozostałe9,6l
-5% - poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy o VAT (wyłącznie produkty:
1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a)napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b)napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15))
– – – Pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami od 0401 do0404
2202 99 91– – – – Mniej niż 0,2 % masy6,4 + 13,7 €/100 kg/netl
-5% - poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy o VAT (wyłącznie produkty:
1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a)napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b)napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15))
2202 99 95– – – – 0,2 % masy lub więcej, ale mniej niż 2 % masy5,5 + 12,1 €/100 kg/netl
-5% - poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy o VAT (wyłącznie produkty:
1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a)napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b)napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15))
2202 99 99– – – – 2 % masy lub więcej5,4 + 21,2 €/100 kg/netl
-5% - poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy o VAT (wyłącznie produkty:
1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,
3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
a)napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b)napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15))
2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu
– W pojemnikach o objętości 10 litrów lub mniejszej
2203 00 01– – W butelkachbez cłal
2203 00 09– – Pozostałebez cłal
2203 00 10– W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrówbez cłal
2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
2204 10– Wino musujące
– – Z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
2204 10 11– – – Szampan32 €/hll
2204 10 13– – – Cava32 €/hll
2204 10 15– – – Prosecco32 €/hll
2204 10 91– – – Asti spumante32 €/hll
2204 10 93– – – Pozostałe32 €/hll
2204 10 94– – Z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)32 €/hll
2204 10 96– – Pozostałe wina ze szczepu32 €/hll
2204 10 98– – Pozostałe32 €/hll
– Pozostałe wina; moszcz gronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu
2204 21– – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej
– – – Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20 °C
2204 21 06– – – – Z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)32 €/hll
2204 21 07– – – – Z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)32 €/hll
2204 21 08– – – – Pozostałe wina ze szczepu32 €/hll
2204 21 09– – – – Pozostałe32 €/hll
– – – Pozostałe
– – – – Wyprodukowane w Unii Europejskiej
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj.
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
– – – – – – – Białe
2204 21 11– – – – – – – – Alsace(138)l
2204 21 12– – – – – – – – Bordeaux(138)l
2204 21 13– – – – – – – – Bourgogne (Burgundy)(138)l
2204 21 17– – – – – – – – Val de Loire (Loire Valley)(138)l
2204 21 18– – – – – – – – Mosel(138)l
2204 21 19– – – – – – – – Pfalz(138)l
2204 21 22– – – – – – – – Rheinhessen(138)l
2204 21 23– – – – – – – – Tokaj(139)l
2204 21 24– – – – – – – – Lazio (Latium)(138)l
2204 21 26– – – – – – – – Toscana (Tuscany)(138)l
2204 21 27– – – – – – – – Trentino, Alto Adige i Friuli(138)l
2204 21 28– – – – – – – – Veneto(138)l
2204 21 31– – – – – – – – Sicilia(138)l
2204 21 32– – – – – – – – Vinho Verde(138)l
2204 21 34– – – – – – – – Penedés(138)l
2204 21 36– – – – – – – – Rioja(138)l
2204 21 37– – – – – – – – Valencia(138)l
2204 21 38– – – – – – – – Pozostałe(138)l
– – – – – – – Pozostałe
2204 21 42– – – – – – – – Bordeaux(138)l
2204 21 43– – – – – – – – Bourgogne (Burgundy)(138)l
2204 21 44– – – – – – – – Beaujolais(138)l
2204 21 46– – – – – – – – Vallée du Rhône(138)l
2204 21 47– – – – – – – – Languedoc-Roussillon(138)l
2204 21 48– – – – – – – – Val de Loire (Loire Valley)(138)l
2204 21 61– – – – – – – – Sicilia(138)l
2204 21 62– – – – – – – – Piemonte (Piemont)(138)l
2204 21 66– – – – – – – – Toscana (Tuscany)(138)l
2204 21 67– – – – – – – – Trentino i Alto Adige(138)l
2204 21 68– – – – – – – – Veneto(138)l
2204 21 69– – – – – – – – Dão, Bairrada i Douro(138)l
2204 21 71– – – – – – – – Navarra(138)l
2204 21 74– – – – – – – – Penedés(138)l
2204 21 76– – – – – – – – Rioja(138)l
2204 21 77– – – – – – – – Valdepeñas(138)l
2204 21 78– – – – – – – – Pozostałe(138)l
– – – – – – Wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
2204 21 79– – – – – – – Białe(138)l
2204 21 80– – – – – – – Pozostałe(138)l
– – – – – – Pozostałe wina ze szczepu
2204 21 81– – – – – – – Białe(138)l
2204 21 82– – – – – – – Pozostałe(138)l
– – – – – – Pozostałe
2204 21 83– – – – – – – Białe(138)l
2204 21 84– – – – – – – Pozostałe(138)l
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj.
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
2204 21 85– – – – – – – Madeira i Setúbal muscatel(141)l
2204 21 86– – – – – – – Sherry(141)l
2204 21 87– – – – – – – Marsala(140)l
2204 21 88– – – – – – – Samos i Muscat de Lemnos(140)l
2204 21 89– – – – – – – Port(141)l
2204 21 90– – – – – – – Pozostałe(140)l
2204 21 91– – – – – – Pozostałe(140)l
– – – – Pozostałe
– – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
2204 21 93– – – – – – Białe(142)l
2204 21 94– – – – – – Pozostałe(142)l
– – – – – Pozostałe wina ze szczepu
2204 21 95– – – – – – Białe(142)l
2204 21 96– – – – – – Pozostałe(142)l
– – – – – Pozostałe
2204 21 97– – – – – – Białe(142)l
2204 21 98– – – – – – Pozostałe(142)l
2204 22– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry, ale nie większej niż 10 litrów
2204 22 10– – – Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20 °C32 €/hll
– – – Pozostałe
– – – – Wyprodukowane w Unii Europejskiej
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj.
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
2204 22 22– – – – – – – Bordeaux(144)l
2204 22 23– – – – – – – Bourgogne (Burgundy)(144)l
2204 22 24– – – – – – – Beaujolais(144)l
2204 22 26– – – – – – – Vallée du Rhône(144)l
2204 22 27– – – – – – – Languedoc-Roussillon(144)l
2204 22 28– – – – – – – Val de Loire (Loire Valley)(144)l
2204 22 32– – – – – – – Piemonte (Piemont)(144)l
2204 22 33– – – – – – – Tokaj(144)l
– – – – – – – Pozostałe
2204 22 38– – – – – – – – Białe(144)l
2204 22 78– – – – – – – – Pozostałe(144)l
– – – – – – Wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
2204 22 79– – – – – – – Białe(144)l
2204 22 80– – – – – – – Pozostałe(144)l
– – – – – – Pozostałe wina ze szczepu
2204 22 81– – – – – – – Białe(144)l
2204 22 82– – – – – – – Pozostałe(144)l
– – – – – – Pozostałe
2204 22 83– – – – – – – Białe(144)l
2204 22 84– – – – – – – Pozostałe(144)l
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj.
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
2204 22 85– – – – – – – Madeira i Setúbal muscatel(146)l
2204 22 86– – – – – – – Sherry(146)l
2204 22 88– – – – – – – Samos i Muscat de Lemnos(145)l
2204 22 90– – – – – – – Pozostałe(145)l
2204 22 91– – – – – – Pozostałe(145)l
– – – – Pozostałe
– – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
2204 22 93– – – – – – Białe(147)l
2204 22 94– – – – – – Pozostałe(147)l
– – – – – Pozostałe wina ze szczepu
2204 22 95– – – – – – Białe(147)l
2204 22 96– – – – – – Pozostałe(147)l
– – – – – Pozostałe
2204 22 97– – – – – – Białe(147)l
2204 22 98– – – – – – Pozostałe(147)l
2204 29– – Pozostałe
2204 29 10– – – Wina, inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności ditlenku węgla w roztworze, pod ciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20 °C32 €/hll
– – – Pozostałe
– – – – Wyprodukowane w Unii Europejskiej
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj.
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP)
2204 29 22– – – – – – – Bordeaux(144)l
2204 29 23– – – – – – – Bourgogne (Burgundy)(144)l
2204 29 24– – – – – – – Beaujolais(144)l
2204 29 26– – – – – – – Vallée du Rhône(144)l
2204 29 27– – – – – – – Languedoc-Roussillon(144)l
2204 29 28– – – – – – – Val de Loire (Loire Valley)(144)l
2204 29 32– – – – – – – Piemonte (Piemont)(144)l
– – – – – – – Pozostałe
2204 29 38– – – – – – – – Białe(144)l
2204 29 78– – – – – – – – Pozostałe(144)l
– – – – – – Wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
2204 29 79– – – – – – – Białe(144)l
2204 29 80– – – – – – – Pozostałe(144)l
– – – – – – Pozostałe wina ze szczepu
2204 29 81– – – – – – – Białe(144)l
2204 29 82– – – – – – – Pozostałe(144)l
– – – – – – Pozostałe
2204 29 83– – – – – – – Białe(144)l
2204 29 84– – – – – – – Pozostałe(144)l
– – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj.
– – – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
2204 29 85– – – – – – – Madeira i Setúbal muscatel(146)l
2204 29 86– – – – – – – Sherry(146)l
2204 29 88– – – – – – – Samos i Muscat de Lemnos(145)l
2204 29 90– – – – – – – Pozostałe(146)l
2204 29 91– – – – – – Pozostałe(145)l
– – – – Pozostałe
– – – – – Wina z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) lub wina z chronionym oznaczeniem geograficznym (ChOG)
2204 29 93– – – – – – Białe(147)l
2204 29 94– – – – – – Pozostałe(147)l
– – – – – Pozostałe wina ze szczepu
2204 29 95– – – – – – Białe(147)l
2204 29 96– – – – – – Pozostałe(147)l
– – – – – Pozostałe
2204 29 97– – – – – – Białe(147)l
2204 29 98– – – – – – Pozostałe(147)l
2204 30– Pozostały moszcz gronowy
2204 30 10– – W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez dodanie alkoholu32l
– – Pozostały
– – – O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20 °C, i o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1 % obj.
2204 30 92– – – – Zagęszczony(34)l
2204 30 94– – – – Pozostały(34)l
– – – Pozostały
2204 30 96– – – – Zagęszczony(34)l
2204 30 98– – – – Pozostały(34)l
2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi
2205 10– W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej
2205 10 10– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 18 % obj. lub mniejszej10,9 €/hll
2205 10 90– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18 % obj.0,9 €/% vol/hl + 6,4 €/hll
2205 90– Pozostałe
2205 90 10– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 18 % obj. lub mniejszej9 €/hll
2205 90 90– – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18 % obj.0,9 €/% vol/hll
2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr, perry i miód pitny, saké); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
2206 00 10– Wzbudzone1,3 €/% vol/hl MIN 7,2 €/hll
– Pozostałe
– – Musujące
2206 00 31– – – Cydr i perry19,2 €/hll
2206 00 39– – – Pozostałe19,2 €/hll
– – Spokojne, w pojemnikach o objętości
– – – 2 litry lub mniejszej
2206 00 51– – – – Cydr i perry7,7 €/hll
2206 00 59– – – – Pozostałe7,7 €/hll
– – – Większej niż 2 litry
2206 00 81– – – – Cydr i perry5,76 €/hll
2206 00 89– – – – Pozostałe5,76 €/hll
2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone
2207 10 00– Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej19,2 €/hll
2207 20 00– Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone10,2 €/hll
2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe
2208 20– Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron
– – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej
– – – Otrzymane przez destylację wina z winogron
2208 20 12– – – – Cognacbez cłal alc. 100 %
2208 20 14– – – – Armagnacbez cłal alc. 100 %
– – – – Brandy lub Weinbrand
2208 20 16– – – – – Brandy de Jerezbez cłal alc. 100 %
2208 20 18– – – – – Pozostałebez cłal alc. 100 %
2208 20 19– – – – Pozostałebez cła l alc. 100 %
– – – Otrzymane przez destylację wytłoków z winogron
2208 20 26– – – – Grappabez cłal alc. 100 %
2208 20 28– – – – Pozostałebez cłal alc. 100 %
– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
– – – Otrzymane przez destylację wina z winogron
2208 20 62– – – – Cognacbez cłal alc. 100 %
2208 20 66– – – – Brandy lub Weinbrandbez cłal alc. 100 %
2208 20 69– – – – Pozostałebez cłal alc. 100 %
– – – Otrzymane przez destylację wytłoków z winogron
2208 20 86– – – – Grappabez cłal alc. 100 %
2208 20 88– – – – Pozostałebez cłal alc. 100 %
2208 30– Whisky
– – Whisky burbońskie, w pojemnikach o objętości
2208 30 11– – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 30 19– – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
– – Szkocka whisky
2208 30 30– – – Whisky "single malt" bez cłal alc. 100 %
– – – Whisky "blended malt", w pojemnikach o objętości
2208 30 41– – – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 30 49– – – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
– – – Whisky "single grain" i whisky "blended grain", w pojemnikach o objętości
2208 30 61– – – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 30 69– – – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
– – – Inne whisky "blended", w pojemnikach o objętości
2208 30 71– – – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 30 79– – – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
– – Pozostałe, w pojemnikach o objętości
2208 30 82– – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 30 88– – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
2208 40– Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej
– – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej
2208 40 11– – – Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %)0,6 €/% vol/hl + 3,2 €/hll alc. 100 %
– – – Pozostałe
2208 40 31– – – – O wartości przekraczającej 7,9 € za litr czystego alkoholubez cłal alc. 100 %
2208 40 39– – – – Pozostałe0,6 €/% vol/hl + 3,2 €/hll alc. 100 %
– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry
2208 40 51– – – Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %)0,6 €/% vol/hll alc. 100 %
– – – Pozostałe
2208 40 91– – – – O wartości przekraczającej 2 € za litr czystego alkoholubez cłal alc. 100 %
2208 40 99– – – – Pozostałe0,6 €/% vol/hll alc. 100 %
2208 50– Gin i gin Geneva
– – Gin, w pojemnikach o objętości
2208 50 11– – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 50 19– – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
– – Gin Geneva, w pojemnikach o objętości
2208 50 91– – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 50 99– – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
2208 60– Wódka
– – O objętościowej mocy alkoholu 45,4 % obj. lub mniejszej, w pojemnikach o objętości
2208 60 11– – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 60 19– – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
– – O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4 % obj., w pojemnikach o objętości
2208 60 91– – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 60 99– – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
2208 70– Likiery i kordiały
2208 70 10– – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 70 90– – W pojemnikach o objętości większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
2208 90– Pozostałe
– – Arak, w pojemnikach o objętości
2208 90 11– – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 90 19– – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
– – Napoje spirytusowe śliwkowe, gruszkowe lub wiśniowe i czereśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości
2208 90 33– – – 2 litry lub mniejszejbez cłal alc. 100 %
2208 90 38– – – Większej niż 2 litrybez cłal alc. 100 %
– – Pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe, w pojemnikach o objętości
– – – 2 litry lub mniejszej
2208 90 41– – – – Ouzobez cłal alc. 100 %
– – – – Pozostałe
– – – – – Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów)
– – – – – – Destylowane z owoców
2208 90 45– – – – – – – Calvadosbez cłal alc. 100 %
2208 90 48– – – – – – – Pozostałebez cłal alc. 100 %
– – – – – – Pozostałe
2208 90 54– – – – – – – Tequilabez cłal alc. 100 %
2208 90 56– – – – – – – Pozostałebez cłal alc. 100 %
2208 90 69– – – – – Pozostałe napoje spirytusowebez cłal alc. 100 %
– – – Większej niż 2 litry
– – – – Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów)
2208 90 71– – – – – Destylowane z owocówbez cłal alc. 100 %
2208 90 75– – – – – Tequilabez cłal alc. 100 %
2208 90 77– – – – – Pozostałebez cłal alc. 100 %
2208 90 78– – – – Pozostałe napoje spirytusowebez cłal alc. 100 %
– – Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości
2208 90 91– – – 2 litry lub mniejszej1 €/% vol/hl + 6,4 €/hll alc. 100 %
2208 90 99– – – Większej niż 2 litry1 €/% vol/hll alc. 100 %
2209 00 Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego
– Ocet winny, w pojemnikach o objętości
2209 00 11– – 2 litry lub mniejszej6,4 €/hll
2209 00 19– – Większej niż 2 litry4,8 €/hll
– Pozostałe, w pojemnikach o objętości
2209 00 91– – 2 litry lub mniejszej5,12 €/hll
2209 00 99– – Większej niż 2 litry3,84 €/hll
Przydatne linki
 
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorz?w Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - dopasowania reklam w serwisach społecznościowych,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych oraz do śledzenia użytkowników, kliknięć i konwersji wyświetlanych reklam w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.