Kliknij ten link, aby przejść do panelu logowania.
Teraz do wszystkich płatnych Serwisów internetowych
Wydawnictwa Podatkowego GOFIN loguj się w jednym
miejscu.


Po zalogowaniu znajdziesz menu z linkiem do swojego
konta abonenta i dodatkowych opcji.

logo
Aktualnie jesteś: Klasyfikacje (strona główna)  »  CN 2023  »  
TABELA STAWEK CELNYCH

Klasyfikacja pochodzi z serwisu klasyfikacje.gofin.pl

CN - DZIAŁ 16 -
PRZETWORY Z MIĘSA, RYB, SKORUPIAKÓW, MIĘCZAKÓW LUB POZOSTAŁYCH BEZKRĘGOWCÓW WODNYCH, LUB Z OWADÓW
CN - DZIAŁ 17 -
CUKRY I WYROBY CUKIERNICZE
CN - DZIAŁ 18 -
KAKAO I PRZETWORY Z KAKAO
CN - DZIAŁ 19 -
PRZETWORY ZE ZBÓŻ, MĄKI, SKROBI LUB MLEKA; PIECZYWA CUKIERNICZE
CN - DZIAŁ 20 -
PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN
CN - DZIAŁ 21 -
RÓŻNE PRZETWORY SPOŻYWCZE
CN - DZIAŁ 22 -
NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
CN - DZIAŁ 23 -
POZOSTAŁOŚCI I ODPADY PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO; GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT
CN - DZIAŁ 24 -
TYTOŃ I PRZEMYSŁOWE NAMIASTKI TYTONIU; PRODUKTY, NAWET ZAWIERAJĄCE NIKOTYNĘ, PRZEZNACZONE DO WDYCHANIA BEZ SPALANIA; POZOSTAŁE WYROBY ZAWIERAJĄCE NIKOTYNĘ PRZEZNACZONE DO WPROWADZANIA NIKOTYNY DO CIAŁA LUDZKIEGO

W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.


Uwaga od redakcji:

Od 1 stycznia 2023 r. obniżoną do wysokości 0% stawkę podatku stosuje się do towarów spożywczych wymienionych w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56). Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 8 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r.).

Od 1 stycznia 2023 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:

    1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2021 r. poz. 76 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;

    2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;

    3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.

Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 12 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r.).



Stan prawny obowiązujący od 1.01.2023 r.

Źródło CN: Dz. Urz. UE L z 2022 r. nr 282/1 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L:2022:282:TOC)

Uwaga od redakcji:

W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:

- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.

- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT

Dział 17

CUKRY I WYROBY CUKIERNICZE

Zobacz: wiążące informacje stawkowe (WIS) dla działu CN 17.

Uwaga

1. Niniejszy dział nie obejmuje:

    a) wyrobów cukierniczych zawierających kakao (pozycja 1806);

    b) cukrów chemicznie czystych (innych niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza) lub pozostałych produktów objętych pozycją 2940;

    c) leków lub pozostałych produktów objętych działem 30.

Uwagi do podpozycji

1. W podpozycjach 1701 12, 1701 13 i 1701 14 "cukier surowy" oznacza cukier, w którym zawartość masy sacharozy, w stanie suchym, odpowiada odczytowi polarymetrycznemu poniżej 99,5°.

2. Podpozycja 1701 13 obejmuje jedynie cukier trzcinowy uzyskany bez odwirowania, w którym zawartość masy sacharozy, w stanie suchym, odpowiada odczytowi polarymetrycznemu 69° lub więcej, ale nie więcej niż 93°. Produkt zawiera jedynie naturalne anhedralne mikrokryształy, o nieregularnych kształtach, niewidoczne gołym okiem, które są otoczone pozostałościami melasy i innych składników trzciny cukrowej.

Uwagi dodatkowe

1. W podpozycjach 1701 12 10, 1701 12 90, 1701 13 10, 1701 13 90, 1701 14 10 i 1701 14 90 "cukier surowy" oznacza cukier niearomatyzowany lub niebarwiony lub niezawierający jakiejkolwiek innej substancji dodanej, o zawartości sacharozy w stanie suchym mniejszej niż 99,5 % masy, oznaczonej metodą polarymetryczną.

2. Cło mające zastosowanie do surowego cukru objętego podpozycjami 1701 12 10, 1701 13 10 i 1701 14 10, którego uzysk, ustalony zgodnie z załącznikiem III część B) pkt III) do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671), różni się od 92 %, ustala się w następujący sposób:

odpowiednia stawka pomnożona przez współczynnik korygujący otrzymany przez podzielenie uzysku procentowego, ustanowionego zgodnie z wyżej wymienionymi przepisami, przez 92.

3. W podpozycji 1701 99 10 "cukier biały" oznacza cukier niearomatyzowany lub niebarwiony, lub niezawierający jakiejkolwiek innej substancji dodanej, o zawartości sacharozy w stanie suchym 99,5 % masy lub więcej, oznaczonej metodą polarymetryczną.

4. W odniesieniu do produktów objętych podpozycjami 1702 20 10, 1702 60 95 i 1702 90 71, zawartość cukru (sacharozy, fruktozy, glukozy i maltozy, gdzie fruktoza i glukoza są wyrażane w ekwiwalentach sacharozy) wyznaczana jest poprzez zastosowanie metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej ("metoda HPLC"), z zastosowaniem następującego wzoru:

S + 0,95 x (F + G) + M

gdzie:

    "S" oznacza zawartość sacharozy określoną metodą HPLC;

    "F" oznacza zawartość fruktozy określoną metodą HPLC;

    "G" oznacza zawartość glukozy określoną metodą HPLC;

    "M" oznacza zawartość maltozy określoną metodą HPLC.

W odniesieniu do produktów objętych podpozycjami 1702 60 80, 1702 90 80 i 1702 90 95, zawartość sacharozy, włączając inne cukry wyrażone jako sacharoza, wyznaczana jest metodą refraktometrii (wyrażona w stopniach Brixa zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 974/2014 (89)). W odniesieniu do produktów objętych podpozycjami 1702 60 80 i 1702 90 80 przeliczenie wyników na ekwiwalent sacharozy uzyskuje się poprzez pomnożenie stopni Brixa przez współczynnik 0,95.

5. W podpozycjach 1702 30 10, 1702 40 10, 1702 60 10 i 1702 90 30 termin "izoglukoza" oznacza produkt otrzymany z glukozy lub jej polimerów, o zawartości w stanie suchym co najmniej 10 % masy fruktozy.

W odniesieniu do produktów objętych tymi podpozycjami, zawartość sacharozy, włączając inne cukry wyrażone jako sacharoza, wyznaczana jest metodą refraktometrii (wyrażona w stopniach Brixa zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 974/2014).

6. "Syrop inulinowy" oznacza:

    a) w podpozycji 1702 60 80 produkt bezpośrednio otrzymany przez hydrolizę inuliny lub oligofruktoz, zawierający w stanie suchym więcej niż 50 % fruktozy w czystej postaci lub w postaci sacharozy;

    b) w podpozycji 1702 90 80 produkt bezpośrednio otrzymany przez hydrolizę inuliny lub oligofruktoz, zawierający w stanie suchym co najmniej 10 %, ale nieprzekraczający 50 %, fruktozy w czystej postaci lub w postaci sacharozy.

Ilość "fruktozy w postaci wolnej lub jako sacharoza" ustala się za pomocą wzoru F + 0,5 S/0,95 w przeliczeniu na suchą masę, gdzie "F" oznacza zawartość fruktozy, a "S" oznacza zawartość sacharozy, jak określono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej.

7. Przywożone w postaci asortymentu towary objęte podpozycją 1704 90 podlegają składnikowi rolnemu (EA), ustalonemu zgodnie ze średnią zawartością tłuszczów mleka, białek mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy i skrobi, w asortymencie jako całości.

8. W całej nomenklaturze mieszaniny cukru z małymi ilościami innych substancji są klasyfikowane do działu 17, chyba że mają one charakter przetworu, który jest klasyfikowany gdzie indziej.

Kod CNWyszczególnienieStawka celna konwencyjna (%)Uzupełniająca jednostka miaryStawka VAT
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
– Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących:
1701 12– – Cukier buraczany:
1701 12 10– – – Do rafinacji (31)33,9 €/100 kg/net (95) (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1701 12 90– – – Pozostały41,9 €/100 kg/net (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1701 13– – Cukier trzcinowy wymieniony w uwadze 2 do podpozycji do tego działu:
1701 13 10– – – Do rafinacji (31)33,9 €/100 kg/net (95) (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1701 13 90– – – Pozostały41,9 €/100 kg/net (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1701 14– – Pozostały cukier trzcinowy:
1701 14 10– – – Do rafinacji (31)33,9 €/100 kg/net (95) (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1701 14 90– – – Pozostały41,9 €/100 kg/net (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
– Pozostały:
1701 91 00– – Zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących41,9 €/100 kg/net (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1701 99– – Pozostały:
1701 99 10– – – Cukier biały41,9 €/100 kg/net (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1701 99 90– – – Pozostały41,9 €/100 kg/net (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
– Laktoza i syrop laktozowy:
1702 11 00– – Zawierające 99 % masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę14 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 19 00– – Pozostałe14 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 20– Cukier klonowy i syrop klonowy:
1702 20 10– – Cukier klonowy w postaci stałej, zawierający dodatki środków aromatyzujących lub barwiących0,4 €/100 kg/net (96)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 20 90– – Pozostałe88% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 30– Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy:
1702 30 10– – Izoglukoza50,7 €/100 kg/net mas8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
– – Pozostałe:
1702 30 50– – – W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego26,8 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 30 90– – – Pozostałe20 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 40– Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:
1702 40 10– – Izoglukoza50,7 €/100 kg/net mas8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 40 90– – Pozostałe20 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 50 00– Fruktoza chemicznie czysta16 + 50,7 €/100 kg/net mas (18)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 60– Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:
1702 60 10– – Izoglukoza50,7 €/100 kg/net mas8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 60 80– – Syrop inulinowy0,4 €/100 kg/net (96)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 60 95– – Pozostałe0,4 €/100 kg/net (96)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 90– Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy:
1702 90 10– – Maltoza chemicznie czysta12,88% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 90 30– – Izoglukoza50,7 €/100 kg/net mas8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 90 50– – Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy20 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
– – Karmel:
1702 90 71– – – Zawierający w substancji suchej 50 % masy sacharozy lub więcej0,4 €/100 kg/net (96)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
– – – Pozostały:
1702 90 75– – – – W postaci proszku, nawet aglomerowanego27,7 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 90 79– – – – Pozostały19,2 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 90 80– – Syrop inulinowy0,4 €/100 kg/net (96)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1702 90 95– – Pozostałe0,4 €/100 kg/net (96)8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1703 Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru:
1703 10 00– Melasy trzcinowe0,35 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1703 90 00– Pozostałe0,35 €/100 kg/net8% - poz. 2 załącznika nr 3 do ustawy o VAT
1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10– Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
1704 10 10– – Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)6,2 + 27,1 €/100 kg/net MAX 17,9 (18)
1704 10 90– – Zawierająca 60 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)6,3 + 30,9 €/100 kg/net MAX 18,2 (18)
1704 90– Pozostałe:
1704 90 10– – Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji, zawierający więcej niż 10 % masy sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji13,4 (18)
1704 90 30– – Biała czekolada9,1 + 45,1 €/100 kg/net MAX 18,9 + 16,5 €/100 kg/net (18)
– – Pozostałe:
1704 90 51– – – Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej(9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49)
1704 90 55– – – Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu(9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49)
1704 90 61– – – Wyroby pokryte cukrem(9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49)
– – – Pozostałe:
1704 90 65– – – – Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych(9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49)
1704 90 71– – – – Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane(9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49)
1704 90 75– – – – Toffi, karmelki i podobne cukierki(9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49)
– – – – Pozostałe:
1704 90 81– – – – – Tabletki prasowane(9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49)
1704 90 99– – – – – Pozostałe(9 + EA) MAX (18,7 + AD S/Z) (18) (49)
Przydatne linki
 
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorz?w Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.