Kliknij ten link, aby przejść do panelu logowania.
Teraz do wszystkich płatnych Serwisów internetowych
Wydawnictwa Podatkowego GOFIN loguj się w jednym
miejscu.


Po zalogowaniu znajdziesz menu z linkiem do swojego
konta abonenta i dodatkowych opcji.

logo
Aktualnie jesteś: Klasyfikacje (strona główna)  »  CN 2023  »  
TABELA STAWEK CELNYCH

Klasyfikacja pochodzi z serwisu klasyfikacje.gofin.pl

CN - DZIAŁ 16 -
PRZETWORY Z MIĘSA, RYB, SKORUPIAKÓW, MIĘCZAKÓW LUB POZOSTAŁYCH BEZKRĘGOWCÓW WODNYCH, LUB Z OWADÓW
CN - DZIAŁ 17 -
CUKRY I WYROBY CUKIERNICZE
CN - DZIAŁ 18 -
KAKAO I PRZETWORY Z KAKAO
CN - DZIAŁ 19 -
PRZETWORY ZE ZBÓŻ, MĄKI, SKROBI LUB MLEKA; PIECZYWA CUKIERNICZE
CN - DZIAŁ 20 -
PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN
CN - DZIAŁ 21 -
RÓŻNE PRZETWORY SPOŻYWCZE
CN - DZIAŁ 22 -
NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
CN - DZIAŁ 23 -
POZOSTAŁOŚCI I ODPADY PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO; GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT
CN - DZIAŁ 24 -
TYTOŃ I PRZEMYSŁOWE NAMIASTKI TYTONIU; PRODUKTY, NAWET ZAWIERAJĄCE NIKOTYNĘ, PRZEZNACZONE DO WDYCHANIA BEZ SPALANIA; POZOSTAŁE WYROBY ZAWIERAJĄCE NIKOTYNĘ PRZEZNACZONE DO WPROWADZANIA NIKOTYNY DO CIAŁA LUDZKIEGO

W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.


Uwaga od redakcji:

Od 1 stycznia 2023 r. obniżoną do wysokości 0% stawkę podatku stosuje się do towarów spożywczych wymienionych w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56). Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 8 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r.).

Od 1 stycznia 2023 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:

    1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2021 r. poz. 76 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;

    2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;

    3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.

Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 12 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r.).



Stan prawny obowiązujący od 1.01.2023 r.

Źródło CN: Dz. Urz. UE L z 2022 r. nr 282/1 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L:2022:282:TOC)

Uwaga od redakcji:

W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:

- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.

- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT

Dział 19

PRZETWORY ZE ZBÓŻ, MĄKI, SKROBI LUB MLEKA; PIECZYWA CUKIERNICZE

Zobacz: wiążące informacje stawkowe (WIS) dla działu CN 19.

Uwagi

1. Niniejszy dział nie obejmuje:

    a) przetworów spożywczych zawierających więcej niż 20% masy kiełbasy, mięsa, podrobów, krwi, owadów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub dowolnej z nich kombinacji (dział 16), z wyjątkiem przypadku, kiedy przetwory stanowią produkty nadziewane objęte pozycją 1902;

    b) sucharów lub pozostałych artykułów wykonanych z mąki lub ze skrobi, specjalnie przygotowanych do karmienia zwierząt (pozycja 2309);

    c) leków lub pozostałych produktów, objętych działem 30.

2. W pozycji 1901:

    a) określenie "kasze" oznacza kasze zbożowe objęte działem 11;

    b) określenia "mąka" i "mączka" oznaczają:

      1) mąkę i mączkę zbożową objętą działem 11; oraz 

      2) mąki, mączki i proszki, pochodzenia roślinnego, z dowolnego działu, inne niż mąka, mączka lub proszek, z warzyw suszonych (pozycja 0712), z ziemniaków (pozycja 1105) lub suszonych warzyw strączkowych (pozycja 1106).

3. Pozycja 1904 nie obejmuje przetworów zawierających więcej niż 6 % masy kakao, obliczone według całkowicie odtłuszczonej bazy lub przetworów całkowicie powleczonych czekoladą, lub pozostałych przetworów spożywczych zawierających kakao, objętych pozycją 1806 (pozycja 1806).

4. W pozycji 1904 wyrażenie "inaczej przygotowane" oznacza produkty przygotowane lub przetworzone w sposób wykraczający poza przewidziany w pozycjach lub uwagach objętych działem 10 lub 11.

Uwagi dodatkowe

1. Towary objęte podpozycjami 1905 31, 1905 32, 1905 40 i 1905 90, zgłaszane w postaci asortymentu, podlegają składnikowi rolnemu (EA) ustalonemu zgodnie ze średnią zawartością tłuszczów mleka, białek mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy i skrobi, w asortymencie jako całości.

2. Wyrażenie "słodkie herbatniki" objęte podpozycją 1905 31 stosuje się wyłącznie do produktów o zawartości wody nie wyższej niż 12 % masy i o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 35 % masy (przy wyznaczaniu tych zawartości nadzienia i polewy nie są brane pod uwagę).

3. Podpozycja 1905 90 20 obejmuje tylko produkty suche i kruche.

4. Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, objętych pozycją 1901, jak również te z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, przedstawiane w odmierzonych dawkach, takich jak kapsułki, tabletki, pastylki lub pigułki przeznaczone do stosowania jako suplementy diety, są wyłączone z klasyfikacji do pozycji 1901. O zasadniczym charakterze suplementu diety decydują nie tylko jego składniki, ale również jego szczególna forma przedstawiania wskazująca na to, że ma on funkcję suplementu diety, ponieważ decyduje ona o dozowaniu, jego sposobie przyjmowania i miejscu, w którym ma zadziałać. Takie przetwory spożywcze należy klasyfikować do pozycji 2106, o ile nie są gdzie indziej wymienione lub włączone.

Kod CNWyszczególnienieStawka celna konwencyjna (%)Uzupełniająca jednostka miaryStawka VAT
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00– Preparaty odpowiednie dla niemowląt lub małych dzieci, pakowane do sprzedaży detalicznej7,6 + EA (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1901 20 00– Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 19057,6 + EA (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1901 90– Pozostałe:
– – Ekstrakt słodowy:
1901 90 11– – – O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej5,1 + 18 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1901 90 19– – – Pozostałe5,1 + 14,7 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– – Pozostałe:
1901 90 91– – – Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 040412,85% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1901 90 95– – – Przetwory spożywcze w postaci proszku, składające się z mieszanki odtłuszczonego mleka i/lub serwatki i tłuszczów/olejów roślinnych, o zawartości tłuszczów/olejów nieprzekraczającej 30 % masy7,6 + EA (18) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1901 90 99– – – Pozostałe7,6 + EA (18) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:
– Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00– – Zawierające jaja7,7 + 24,6 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 19– – Pozostałe:
1902 19 10– – – Niezawierające mąki lub mączki, ze zwykłej pszenicy7,7 + 24,6 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 19 90– – – Pozostałe7,7 + 21,1 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 20– Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane:
1902 20 10– – Zawierające więcej niż 20 % masy ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych8,55% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 20 30– – Zawierające więcej niż 20 % masy kiełbasy i tym podobnych, mięsa i podrobów, dowolnego rodzaju, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju lub pochodzenia54,3 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– – Pozostałe:
1902 20 91– – – Poddane obróbce cieplnej8,3 + 6,1 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 20 99– – – Pozostałe8,3 + 17,1 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 30– Pozostałe makarony:
1902 30 10– – Suszone6,4 + 24,6 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 30 90– – Pozostałe6,4 + 9,7 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 40– Kuskus:
1902 40 10– – Nieprzygotowany7,7 + 24,6 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1902 40 90– – Pozostały6,4 + 9,7 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1903 00 00 Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach6,4 + 15,1 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10– Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:
1904 10 10– – Otrzymane z kukurydzy3,8 + 20 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1904 10 30– – Otrzymane z ryżu5,1 + 46 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1904 10 90– – Pozostałe5,1 + 33,6 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1904 20– Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10– – Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych9 + EA (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– – Pozostałe:
1904 20 91– – – Otrzymane z kukurydzy3,8 + 20 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1904 20 95– – – Otrzymane z ryżu5,1 + 46 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1904 20 99– – – Pozostałe5,1 + 33,6 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1904 30 00– Pszenica spęczniona8,3 + 25,7 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1904 90– Pozostałe:
1904 90 10– – Otrzymane z ryżu8,3 + 46 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1904 90 80– – Pozostałe8,3 + 25,7 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00– Chleb chrupki5,8 + 13 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 20– Piernik z dodatkiem imbiru i tym podobne:
1905 20 10– – Zawierający mniej niż 30 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)9,4 + 18,3 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 20 30– – Zawierający 30 % masy lub więcej, ale mniej niż 50 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)9,8 + 24,6 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 20 90– – Zawierający 50 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)10,1 + 31,4 €/100 kg/net5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– Słodkie herbatniki; gofry i wafle:
1905 31– – Słodkie herbatniki:
– – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:
1905 31 11– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g(9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 31 19– – – – Pozostałe(9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– – – Pozostałe:
1905 31 30– – – – Zawierające 8 % masy tłuszczu mleka lub więcej(9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– – – – Pozostałe:
1905 31 91– – – – – Podwójne herbatniki z nadzieniem(9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 31 99– – – – – Pozostałe(9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 32– – Gofry i wafle:
1905 32 05– – – O zawartości wody przekraczającej 10 % masy(9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– – – Pozostałe:
– – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:
1905 32 11– – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g(9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 32 19– – – – – Pozostałe(9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– – – – Pozostałe:
1905 32 91– – – – – Solone, nawet z nadzieniem(9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 32 99– – – – – Pozostałe(9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 40– Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:
1905 40 10– – Sucharki9,7 + EA (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 40 90– – Pozostałe9,7 + EA (49)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 90– Pozostałe:
1905 90 10– – Mace3,8 + 15,9 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 90 20– – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby4,5 + 60,5 €/100 kg/net (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– – Pozostałe:
1905 90 30– – – Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5 % masy tłuszczu9,7 + EA (49) (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 90 45– – – Herbatniki(9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49) (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 90 55– – – Wyroby ekstrudowane lub ekspandowane, pikantne lub solone(9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49) (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
– – – Pozostałe:
1905 90 70– – – – Zawierające 5 % masy lub więcej sacharozy, cukru inwertowanego lub izoglukozy(9 + EA) MAX (24,2 + AD S/Z) (49) (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
1905 90 80– – – – Pozostałe(9 + EA) MAX (20,7 + AD F/M) (49) (18)5% - poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT
Przydatne linki
 
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorz?w Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.