Kliknij ten link, aby przejść do panelu logowania.
Teraz do wszystkich płatnych Serwisów internetowych
Wydawnictwa Podatkowego GOFIN loguj się w jednym
miejscu.


Po zalogowaniu znajdziesz menu z linkiem do swojego
konta abonenta i dodatkowych opcji.

logo
Aktualnie jesteś: Klasyfikacje (strona główna)  »  CN 2023  »  
TABELA STAWEK CELNYCH

Klasyfikacja pochodzi z serwisu klasyfikacje.gofin.pl

CN - DZIAŁ 16 -
PRZETWORY Z MIĘSA, RYB, SKORUPIAKÓW, MIĘCZAKÓW LUB POZOSTAŁYCH BEZKRĘGOWCÓW WODNYCH, LUB Z OWADÓW
CN - DZIAŁ 17 -
CUKRY I WYROBY CUKIERNICZE
CN - DZIAŁ 18 -
KAKAO I PRZETWORY Z KAKAO
CN - DZIAŁ 19 -
PRZETWORY ZE ZBÓŻ, MĄKI, SKROBI LUB MLEKA; PIECZYWA CUKIERNICZE
CN - DZIAŁ 20 -
PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN
CN - DZIAŁ 21 -
RÓŻNE PRZETWORY SPOŻYWCZE
CN - DZIAŁ 22 -
NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
CN - DZIAŁ 23 -
POZOSTAŁOŚCI I ODPADY PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO; GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT
CN - DZIAŁ 24 -
TYTOŃ I PRZEMYSŁOWE NAMIASTKI TYTONIU; PRODUKTY, NAWET ZAWIERAJĄCE NIKOTYNĘ, PRZEZNACZONE DO WDYCHANIA BEZ SPALANIA; POZOSTAŁE WYROBY ZAWIERAJĄCE NIKOTYNĘ PRZEZNACZONE DO WPROWADZANIA NIKOTYNY DO CIAŁA LUDZKIEGO

W tabelach umieszczono wyłącznie obniżone stawki podatku VAT, tj. 8% i 5%, w sytuacji gdy w ustawie o VAT posłużono się symbolem CN. Nie oznaczono towarów zwolnionych z VAT (bez wskazania CN) oraz opodatkowanych stawką podstawową.


Uwaga od redakcji:

Od 1 stycznia 2023 r. obniżoną do wysokości 0% stawkę podatku stosuje się do towarów spożywczych wymienionych w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56). Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 8 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r.).

Od 1 stycznia 2023 r. obniżoną do wysokości 8% stawkę podatku stosuje się do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu:

    1) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2021 r. poz. 76 ze zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i towarów wymienionych w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy;

    2) polepszaczy gleby, środków wapnujących, biostymulatorów, podłoży do upraw, produktów nawozowych mieszanych składających się wyłącznie z nawozu i środka wapnującego, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009 z dnia 5 czerwca 2019 r. ustanawiającym przepisy dotyczące udostępniania na rynku produktów nawozowych UE, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i (WE) nr 1107/2009 oraz uchylającym rozporządzenie (WE) nr 2003/2003 (Dz. Urz. UE L 170 z 25.06.2019, str. 1, z późn. zm.), z wyłączeniem podłoży mineralnych i podłoży do upraw grzybów;

    3) nawozowych produktów mikrobiologicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10a ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu, wpisanych do wykazu nawozowych produktów mikrobiologicznych, o którym mowa w rozdziale 4a tej ustawy.

Ww. przepisu nie stosuje się, w przypadku gdy towary, o których mowa w tym przepisie, są przedmiotem importu towarów, o którym mowa w art. 138i ust. 1 ustawy (§ 12 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r.).



Stan prawny obowiązujący od 1.01.2023 r.

Źródło CN: Dz. Urz. UE L z 2022 r. nr 282/1 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L:2022:282:TOC)

Uwaga od redakcji:

W sekcji tej klasyfikowane są nieoznaczone symbolem CN:

- Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 5% - poz. 18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT.

- Nawozy i środki ochrony roślin — zwykle przeznaczone do wykorzystania w produkcji rolnej, oraz pasze i karmy dla zwierząt gospodarskich i domowych
do której zastosowanie ma stawka VAT w wysokości 8% - poz. 10 załącznika nr 3 do ustawy o VAT

Dział 23

POZOSTAŁOŚCI I ODPADY PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO; GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT

Zobacz: wiążące informacje stawkowe (WIS) dla działu CN 23.

Uwaga

1. Pozycja 2309 włącza produkty stosowane do żywienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, otrzymane w wyniku przetwarzania materiałów roślinnych lub zwierzęcych w takim stopniu, że utraciły one podstawowe cechy oryginalnego materiału, przy czym są to produkty inne niż roślinne pozostałości, odpady i produkty uboczne takiego przetwarzania.

Uwaga do podpozycji

1. W podpozycji 2306 41 wyrażenie "nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego", oznacza nasiona zdefiniowane w uwadze 1 do podpozycji w dziale 12.

Uwagi dodatkowe

1. Podpozycje 2303 10 11 i 2303 10 19 obejmują tylko pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy, a nie obejmują mieszanek takich pozostałości z produktami otrzymanymi z innych roślin lub produktami otrzymanymi z kukurydzy w inny sposób, niż podczas produkcji skrobi w procesie mokrym.

Zawartość w nich skrobi nie może przekraczać 28 % masy w przeliczeniu na suchy produkt, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, a zawartość w nich tłuszczu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część H do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, nie może przekraczać 4,5 % masy w przeliczeniu na suchy produkt.

2. Podpozycja 2306 90 05 obejmuje jedynie pozostałości z ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzy, które zawierają następujące składniki w wyszczególnionych ilościach w przeliczeniu na masę suchego produktu:

    a) produkty o zawartości oleju mniejszej niż 3 %:

      — zawartość skrobi: mniejsza niż 45 %,

      — zawartość białka (zawartość azotu × 6,25): nie mniejsza niż 11,5 %;

    b) produkty o zawartości oleju nie mniejszej niż 3 %, ale nie większej niż 8 %:

      — zawartość skrobi: mniejsza niż 45 %,

      — zawartość białka (zawartość azotu × 6,25): nie mniejsza niż 13 %.

Poza tym pozostałości takie nie powinny zawierać składników, które nie są otrzymane z ziaren kukurydzy.

Do oznaczenia zawartości skrobi i białka powinny być zastosowane metody zamieszczone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009, załącznik III, części L i C.

Do oznaczenia zawartości oleju i wilgoci, odpowiednio powinny być zastosowane metody zamieszczone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 152/2009, załącznik III, części H i A.

Produkty zawierające składniki z części ziaren kukurydzy, które zostały dodane po przetworzeniu i nie zostały poddane procesowi ekstrakcji oleju, są wyłączone.

3. W podpozycjach 2307 00 11, 2307 00 19, 2308 00 11 i 2308 00 19 następujące wyrażenia oznaczają, co następuje:

    — "rzeczywista masowa moc alkoholu": liczba kilogramów czystego alkoholu zawartego w 100 kg produktu,

    — "potencjalna masowa moc alkoholu": liczba kilogramów czystego alkoholu, którą można otrzymać przez całkowitą fermentację cukru zawartego w 100 kg produktu,

    — "całkowita masowa moc alkoholu": suma rzeczywistej i potencjalnej masowej mocy alkoholu,

    — "% mas.": symbol masowej mocy alkoholu.

4. W podpozycjach od 2309 10 11 do 2309 10 70 i od 2309 90 31 do 2309 90 70 wyrażenie "produkty mleczne" oznacza przetwory objęte pozycjami 0401, 0402, 0404, 0405, 0406 i podpozycjami od 0403 20 11 do 0403 20 39, od 0403 90 11 do 0403 90 69, 1702 11 00, 1702 19 00 i 2106 90 51.

5. Podpozycja 2309 90 20 obejmuje wyłącznie pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy, a nie obejmuje mieszanek takich pozostałości z produktami otrzymanymi z innych roślin lub produktami otrzymanymi z kukurydzy w inny sposób niż poprzez produkcję skrobi w procesie mokrym, zawierające:

    — pozostałości na sicie z kukurydzy użytej w procesie mokrym, w proporcji nieprzekraczającej 15 % masy, i/lub

    — pozostałości z rozmaczania kukurydzy wodą, z procesu mokrego, włączając pozostałości z rozmaczania wodą użyte do produkcji alkoholu lub innych produktów otrzymywanych ze skrobi.

Produkty te mogą również zawierać pozostałości z ekstrakcji oleju z kiełków kukurydzy w procesie mokrego mielenia.

Zawartość w nich skrobi nie może przekraczać 28 % masy suchego produktu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część L do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, zawartość w nich tłuszczu, zgodnie z metodą zawartą w załączniku III, część H do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009 nie może przekraczać 4,5 % masy suchego produktu, a zawartość w nich białka, oznaczona według metody zawartej w załączniku III, część C do rozporządzenia Komisji (WE) nr 152/2009, nie może przekraczać 40 % masy suchego produktu.

Kod CNWyszczególnienieStawka celna konwencyjna (%)Uzupełniająca jednostka miaryStawka VAT
2301 Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:
2301 10 00– Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarkibez cła
2301 20 00– Mąki, mączki i granulki, z ryb lub ze skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnychbez cła
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane:
2302 10– Z kukurydzy:
2302 10 10– – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35 % masy44 €/t
2302 10 90– – Pozostałe89 €/t
2302 30– Z pszenicy:
2302 30 10– – W których zawartość skrobi nie przekracza 28 % masy i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10 % masy lub, alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu w przeliczeniu na suchy produkt 1,5 % masy lub więcej popiołu44 €/t (18)
2302 30 90– – Pozostałe89 €/t (18)
2302 40– Z pozostałych zbóż:
– – Z ryżu:
2302 40 02– – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35 % masy44 €/t
2302 40 08– – – Pozostałe89 €/t
– – Pozostałe:
2302 40 10– – – W których zawartość skrobi nie przekracza 28 % masy i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10 % masy lub, alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu w przeliczeniu na suchy produkt 1,5 % masy lub więcej popiołu44 €/t (18)
2302 40 90– – – Pozostałe89 €/t (18)
2302 50 00– Z roślin strączkowych5,1
2303 Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek:
2303 10– Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości:
– – Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyłączeniem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w przeliczeniu na suchy produkt:
2303 10 11– – – Przekraczającej 40 % masy320 €/t (18)
2303 10 19– – – Nieprzekraczającej 40 % masybez cła
2303 10 90– – Pozostałebez cła
2303 20– Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru:
2303 20 10– – Wysłodki buraczanebez cła
2303 20 90– – Pozostałebez cła
2303 30 00– Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelnianebez cła
2304 00 00 Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowegobez cła
2305 00 00 Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnychbez cła
2306 Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych lub mikrobiologicznych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 2305:
2306 10 00– Z nasion bawełnybez cła
2306 20 00– Z nasion lnubez cła
2306 30 00– Z nasion słonecznikabez cła
– Z nasion rzepaku lub rzepiku:
2306 41 00– – Z nasion rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowegobez cła
2306 49 00– – Pozostałebez cła
2306 50 00– Z orzechów kokosowych lub koprybez cła
2306 60 00– Z orzechów palmowych lub ich jąderbez cła
2306 90– Pozostałe:
2306 90 05– – Z zarodków kukurydzybez cła
– – Pozostałe:
– – – Makuchy i inne pozostałości stałe z ekstrakcji oliwy:
2306 90 11– – – – Zawierające 3 % masy oliwy lub mniejbez cła
2306 90 19– – – – Zawierające więcej niż 3 % masy oliwy48 €/t
2306 90 90– – – Pozostałebez cła
2307 00 Osad winny z drożdży; kamień winny:
– Osad winny z drożdży:
2307 00 11– – O całkowitej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 7,9 % mas. i zawartości suchej substancji nie mniejszej niż 25 % masybez cła
2307 00 19– – Pozostały1,62 €/kg/tot. alc.
2307 00 90– Kamień winnybez cła
2308 00 Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
– Wytłoki winogron:
2308 00 11– – O całkowitej masowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 4,3 % mas. i zawartości suchej substancji nie mniejszej niż 40 % masybez cła
2308 00 19– – Pozostałe1,62 €/kg/tot. alc.
2308 00 40– Żołędzie i kasztany; wytłoczyny z jabłek i z owoców innych niż winogronabez cła
2308 00 90– Pozostałe1,6
2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:
2309 10– Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej:
– – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami 1702 30 50, 1702 30 90, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub produkty mleczne:
– – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny:
– – – – Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10 % masy skrobi lub mniej:
2309 10 11– – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10 % masybez cła
2309 10 13– – – – – Zawierająca nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych498 €/t (18)
2309 10 15– – – – – Zawierająca nie mniej niż 50 % masy, ale mniej niż 75 % masy, produktów mlecznych730 €/t (18)
2309 10 19– – – – – Zawierająca nie mniej niż 75 % masy produktów mlecznych948 €/t (18)
– – – – Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 30 % masy, skrobi:
2309 10 31– – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10 % masybez cła
2309 10 33– – – – – Zawierająca nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych530 €/t (18)
2309 10 39– – – – – Zawierająca nie mniej niż 50 % masy produktów mlecznych888 €/t (18)
– – – – Zawierająca więcej niż 30 % masy skrobi:
2309 10 51– – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10 % masy102 €/t (18)
2309 10 53– – – – – Zawierająca nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych577 €/t (18)
2309 10 59– – – – – Zawierająca nie mniej niż 50 % masy produktów mlecznych730 €/t (18)
2309 10 70– – – Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne948 €/t (18)
2309 10 90– – Pozostała9,6
2309 90– Pozostałe:
2309 90 10– – Roztwory z ryb lub ssaków morskich3,8
2309 90 20– – Produkty określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działubez cła
– – Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
– – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami 1702 30 50, 1702 30 90, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub produkty mleczne:
– – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny:
– – – – – Niezawierające skrobi lub zawierające 10 % masy skrobi lub mniej:
2309 90 31– – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy23 €/t (18)
2309 90 33– – – – – – Zawierające nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych498 €/t
2309 90 35– – – – – – Zawierające nie mniej niż 50 % masy, ale mniej niż 75 % masy, produktów mlecznych730 €/t
2309 90 39– – – – – – Zawierające nie mniej niż 75 % masy produktów mlecznych948 €/t
– – – – – Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 30 % masy, skrobi:
2309 90 41– – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy55 €/t (18)
2309 90 43– – – – – – Zawierające nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych530 €/t
2309 90 49– – – – – – Zawierające nie mniej niż 50 % masy produktów mlecznych888 €/t
– – – – – Zawierające więcej niż 30 % masy skrobi:
2309 90 51– – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10 % masy102 €/t (18)
2309 90 53– – – – – – Zawierające nie mniej niż 10 % masy, ale mniej niż 50 % masy, produktów mlecznych577 €/t
2309 90 59– – – – – – Zawierające nie mniej niż 50 % masy produktów mlecznych730 €/t
2309 90 70– – – – Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne948 €/t
– – – Pozostałe:
2309 90 91– – – – Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy12
2309 90 96– – – – Pozostałe9,6
Przydatne linki
 
 
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o., ul. Owocowa 8, 66-400 Gorz?w Wlkp., tel. 95 720 85 40, faks 95 720 85 60
Wydawnictwo Podatkowe GOFIN
Szanowny Użytkowniku !
Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie dobrowolnej zgody poprzez kliknięcie przycisku "Zgadzam się".
Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Serwis internetowy, z którego Pani/Pan korzysta używa plików cookies w celu:

  • niezbędnego zapewnienia prawidłowego działania Serwisów (utrzymania sesji),
  • realizacji funkcjonalności ułatwiających obsługę Serwisu,
  • analizy statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
  • zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych i klientów reklamowych.
Pliki cookies

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z Serwisu, w celu administrowania Serwisem, dostosowania treści Serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania reklamy (dostosowania treści reklamy do indywidualnych potrzeb użytkownika). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika Serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do internetu oraz w Polityce prywatności i plików cookies.

Administratorzy

Administratorem Pana/Pani danych osobowych w związku z korzystaniem z Serwisu internetowego i jego usług jest Wydawnictwo Podatkowe GOFIN sp. z o.o. Administratorem danych osobowych w plikach cookies w związku z wyświetleniem analizy statystyk i wyświetlaniem spersonalizowanych reklam są partnerzy Wydawnictwa Podatkowego GOFIN sp. z o.o., Google Inc, Facebook Inc.

Jakie ma Pani/Pan prawa w stosunku do swoich danych osobowych?

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

Podstawy prawne przetwarzania Pani/Pana danych osobowych
  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy.

    Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

  • Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora.

    Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

  • Dobrowolna zgoda.

    Aby móc realizować cele:
    - zapamiętania Pani/Pana decyzji w Serwisach w zakresie korzystania z dostępnych opcjonalnie funkcjonalności,
    - analiz statystyk ruchu i reklam w Serwisach,
    - wyświetlania spersonalizowanych reklam produktów własnych i klientów reklamowych w związku z odwiedzaniem niniejszego Serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych.

Potrzebna jest Nam Pani/Pana dobrowolna zgoda na zapisy w plikach cookies w celach realizacji powyższych celów.
W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies przez kliknięcie przycisku „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody. Istnieje możliwość skorzystania z „ustawień zaawansowanych” plików cookies w celu określenia indywidualnych zgód na zapis wybranych plików cookies realizujących wybrane cele.